Üdvösségünk egyik legnagyobb előnye, hogy személyesen hallhatjuk meg Isten hangját. Enélkül nem lehet bensőséges kapcsolatunk mennyei Atyánkkal. De bármennyire is könnyű nekünk beszélni Hozzá, az átlagos kereszténynek nehézséget okoz, hogy meghallja a hangját. Az Úr soha nem szerette volna, hogy ez így legyen.

Felbecsülhetetlen érték megtanulni azt, hogyan hallhatjuk meg tisztán Isten hangját. Ahelyett, hogy vakon mennénk keresztül az életen, Isten bölcsessége vezethet és védelmezhet bennünket. Nincs olyan ember azok közül, aki ezt a cikket olvassa, akinek ne tudná gyökeresen megváltoztatni az életét, ha jobban hallaná az Úr hangját. A házasságokban előforduló legrosszabb probléma is csak egyetlen szóra van az Úrtól a teljes helyreálláshoz. Ha betegséged van vagy szenvedsz valamiben, az Úr egyetlen élő szava azonnal meggyógyít. Ha pénzügyi válságban vagy, az Úr pontosan tudja, hogyan oldja meg a helyzetedet. Csak meg kell hallani az Ő hangját.

Az Úr folyamatosan beszél hozzánk, és adja nekünk az Ő útmutatását. Soha nem az Úr az, aki nem beszél, hanem mi vagyunk azok, akik nem halljuk Őt. Jézus a János 10:3-5-ben néhány radikális kijelentést tett Isten hangjának felismerését illetően. Úgy beszélt magáról, mint a juhok pásztoráról és a juhnyájba való bejutás egyetlen lehetőségéről.

„Neki ajtót nyit az őr, és a juhok hallgatnak a hangjára, a maga juhait pedig nevükön szólítja és kivezeti. Amikor a maga juhait mind kivezeti, előttük jár, és a juhok követik, mert ismerik a hangját. Idegent pedig nem követnek, hanem elfutnak tőle, mert az idegenek hangját nem ismerik.”

Figyeljük meg, hogy a 3. versben azt mondta, hogy az Ő juhai hallják az Ő hangját. Nem azt mondta, hogy a juhai HALLHATJÁK a hangját, vagy hogy HALLANIUK KELLENE a hangját. Azt hangsúlyozta, hogy az Ő juhai HALLJÁK az Ő hangját. A legtöbb keresztény megkérdőjelezné ennek a kijelentésnek a valóságát, mivel a tapasztalataik nem egyeznek ezzel. De nem az a baj, amit Jézus mondott; minden igaz hívő hallja Isten hangját; csak nem ismerik fel, hogy amit hallanak, az Isten hangja.

A rádió- és televízióállomások a nap huszonnégy órájában, a hét minden napján sugároznak, de mi csak akkor halljuk őket, ha bekapcsoljuk és ráhangoljuk a vevőkészüléket. Ha nem halljuk a jelet, az nem jelenti azt, hogy az állomás nem sugároz. Hasonlóképpen, Isten folyamatosan sugározza a hangját a juhainak, de kevesen kapcsolják be a készülékeiket és hallgatják Őt. A legtöbb keresztény azzal van elfoglalva, hogy imádságban könyörög Istenhez, hogy sugározzon valamit, amikor a probléma a vevőkészülékükkel van.

Az első dolog, amit tennünk kell az az, hogy megjavítjuk a vevőkészülékeinket – higgyük el, hogy Isten már beszél, és kezdjünk el odafigyelni az Ő hangjára. Ehhez azonban időre, erőfeszítésre és összpontosításra van szükség. Az átlagos keresztény élete annyira elfoglalt, hogy az nem kedvez Isten hangjának meghallásához. Például mi a tipikus válaszod arra a kérdésre, hogy „Hogy vagy?”. Sokan valószínűleg azt válaszoljátok, hogy nagyon elfoglaltak vagytok. Én gyakran mondom, hogy „elfoglaltabb vagyok, mint egy félkarú papírakasztó”. Úgy tűnik, mindannyian elfoglaltabbak vagyunk, mint valaha, és ez az egyik LEGNAGYOBB ok, amiért nem halljuk jobban az Úr hangját. Egyszerűen túlságosan elfoglaltak vagyunk.

Zsoltárok 46:10 azt mondja:

„Csendesedjetek el, és tudjátok meg, hogy én vagyok az Isten!”

A csendben, nem pedig az elfoglaltságban tudjuk lelki füleinket úgy hangolni, hogy meghalljuk Isten hangját. Az Úr mindig szól hozzánk azon a “HALK és szelíd hangon” (1Királyok 19:12, kiemelés tőlem), de gyakran elnyomja ezt mindennapi életünk zűrzavara.

Másodszor, és ez nagyon fontos, leggyakrabban összetévesztjük az Úr hangját a saját gondolatainkkal. Ez így van. Azt mondtam ugye korábban, hogy az Úr hangja a saját gondolatainkban szólal meg.

János 4:24 azt mondja, hogy

„Az Isten Lélek, és akik imádják őt, azoknak lélekben és igazságban kell imádniuk.”

Ez azt jelenti, hogy az Istennel való kommunikáció Isten Szelleme és a mi szellemünk között történik, nem pedig agy és agy között vagy száj és fül között, ahogyan a fizikai világban kommunikálunk. Az Úr nem szavakban, hanem gondolatokban és benyomásokban beszél a lelkünkhöz. Akkor a szellemünk olyan szavakkal szól hozzánk, mint például: “Azt hiszem, az Úr azt akarja, hogy ezt vagy azt tegyem”. Az Úr jellemzően nem mondja azt, hogy “ezt vagy azt tedd”, de benyomást tesz a lelkedre, hogy cselekedj valamit, és akkor a lelked azt mondja: “Azt hiszem, ezt kellene tennem…”. Ezért gyakran nem vesszük észre az Úr vezetését, azt gondolva, hogy a saját gondolatainkról van szó.

Mindannyian csináltunk már hülyeséget, és utána azt gondoltuk: “Tudtam, hogy ez nem volt helyes”. Nem éreztük helyesnek a döntésünket, de a logika vagy a kényszer nyomására cselekedtünk, mégis kiderült, hogy mindeközben az Úr irányított minket végig a megérzéseinkben. Ezt a göröngyös úton kellett sajnos megtanulnom mialatt a coloradói Pritchet-ben lelkipásztorkodtam.

A gyülekezet összes idősebb tagja bérmunkában dolgozott kombájnokkal. Az év hat hónapjában távol voltak a búza betakarítása miatt. Ragaszkodtak hozzá, hogy egy másik elöljárót válasszunk ki, aki mindig ott lesz. Semmi kifogásom nem volt a kiválasztott elöljáróval kapcsolatban, de ahogy imádkoztam érte és a feleségéért, nem éreztem helyesnek, hogy őt válasszuk meg. Férfi lévén azonban a szívem helyett a logikára hallgattam.

Két héttel azután, hogy a többiek elmentek a búza betakarítására, ez az új elöljáró szinte egy ördöggé változott át. Az időseknek írt beszámolóiban azzal vádolt meg, hogy pénzt lopok a gyülekezettől, házasságtörést követek el, iszom, dohányzom, és minden mással, amit csak el tudsz képzelni. Szörnyű élmény volt. Amint ez az ember megmutatta az igazi arcát, a szívem mélyén tudtam, hogy az érzéseim és gondolataim az Úrtól voltak, én pedig elhessegettem őket, mintha a sajátjaim lennének. Akkor és ott elhatároztam, hogy soha többé nem hagyom figyelmen kívül azt, hogy mit mond a szívem.

Zsoltárok 37:4 a következőt mondja,

„Gyönyörködj az ÚRban, és megadja szíved kéréseit!”

Ezt a verset gyakran úgy értelmezik, hogy az Úr mindent megad neked, amit csak akarsz, és arra használják, hogy mentegetőzzenek az önzés, a kapzsiság, sőt a házasságtörés miatt is. De ez nem azt jelenti, hogy az Úr megadja neked, amit csak akarsz; azt jelenti, hogy amikor az Urat keresed, Ő a szívedre helyezi az Ő kívánságait vagy vágyait. Ő fogja az Ő vágyait a te vágyaiddá tenni. Az Úr megváltoztatja az “akaratod”.

Egyszer egy Costa Rica-i utazást terveztem, egy olyan helyre, ahol már jártam, és izgatottan vártam, hogy visszatérjek oda. Mégis, ahogy imádkoztam érte, elment a kedvem az utazástól. Ehelyett inkább félelmet éreztem az utat illetően. Amikor ez megtörtént, az első dolog, amit tettem, az az volt, hogy meggyőződtem arról, valóban teljes szívemből keresem-e az Urat. Egy másik út során tizenhét órán át imádkoztam nyelveken, és minél inkább az Úrnál maradt az elmém, annál kevésbé akartam visszamenni Costa Ricába. Egyedül ennek hatására lemondtam az utazást.

Amikor a Costa Rica-iak megkérdezték, hogy miért, csak annyit tudtam mondani, hogy nem akartam elmenni. Nehéz volt ezt megtenni, és nem vagyok benne biztos, hogy megértették. A repülőgép, amelyre a jegyemet foglaltam, Mexikóvárosból való felszálláskor lezuhant, és mind a 169 ember meghalt a fedélzeten. Az Úr figyelmeztetett erre, és megmentette az életemet, de nem azzal, hogy azt mondta: “Ne menj Costa Ricába”, hanem azzal, hogy kommunikált a lelkemmel, és elvette a vágyamat, hogy menjek. Ez a legjellemzőbb módja annak, ahogyan az Úr beszél hozzánk, de mi gyakran elszalasztjuk ezt a fajta kommunikációt.

Életem egyik legfontosabb döntését 1968-ban hoztam meg. Főiskolás voltam, amikor az Úr gyökeresen megérintette az életemet, és minden vágyam megváltozott. Nem akartam többé főiskolára járni, és ezeket az új vágyakat követve meghoztam a döntést, hogy abbahagyom az iskolát. Ekkor elszabadult a pokol. Édesanyám nem értett meg, és egy időre nem is beszélt velem. A gyülekezetem vezetői azt mondták, hogy az ördögtől volt mindez. Havi 350 dollár állami támogatást veszíthettem volna el édesapám társadalombiztosításából, és elveszíthettem volna a diák jogcímen kapott halasztásomat a sorozás alól. Ha nem halasztottam volna, jó eséllyel Vietnamban végeztem volna.

A döntésem kapcsán kialakult negatív reakciók miatt egy időre visszavonultam, és teljesen szerencsétlenül éreztem magam. Ez két hónapig folytatódott, amíg nem bírtam tovább, és egy éjszaka az Úr végül a Róma 14:23-on keresztül szólt hozzám, amely így szól:

„Mert mindaz, ami nem hitből van, bűn.“

Rájöttem, hogy bűnben vagyok a döntésképtelenség miatt. Elhatároztam, hogy még aznap este hittel döntést hozok, és kitartok mellette. Ahogy imádkoztam és tanulmányoztam az Igét útmutatásért, megtaláltam a Kolossé 3:15-öt, amely azt mondja,

“És Krisztus békessége uralkodjék a szívetekben.”

Az Úr azt mondta, hogy abba az irányba kell mennem, amely a legnagyobb békét adja számomra. Az igazat megvallva, nem volt teljes békességem egyik irányban sem, de ahogy egy bírónak is döntenie kell, és ragaszkodnia kell a döntéséhez, úgy nekem is meg kellett hoznom a döntést. Az iskolából való kilépéssel kapcsolatban volt a legnagyobb békém, ezért meghoztam a döntést, és a legjobb tudásom szerint kiléptem a határozatlanságból a hitbe. Huszonnégy órán belül az Úr olyan megerősítést és örömöt adott nekem, hogy azóta sem kételkedtem a döntés bölcsességében. Ez az egy döntés, talán jobban, mint bármelyik másik, olyan irányba terelte az életemet, amely oda vezetett, ahol ma vagyok.

Meggyőződésem, hogy a mi kegyelmes mennyei Atyánk folyamatosan beszél minden egyes gyermekéhez, és minden információt és útmutatást megad nekünk, amire szükségünk van ahhoz, hogy teljes győztesek legyünk. Nem az Ő adóvevőjével van probléma; a mi készülékünknek van szüksége segítségre.

Van egy tanításom, a Hogyan halljuk meg Isten hangját?, ahol ezt részletesebben kifejtem. Ezt minden évben tanítom a másodéves CBC hallgatóinknak, és hatalmas eredményeket látok. A legtöbb ember könyörög, hogy Isten szóljon, pedig csak a hallásunkat kellene használnunk. Ha elfogadjuk ezt a hitbeli hozzáállást, hogy Isten szól, majd megtanuljuk meghallani Őt és engedelmeskedünk Neki, az átalakítja majd az Úrral való kapcsolatunkat. Ez megmentheti az életedet, ahogy az enyémet is megmentette.

A tanítás az alábbi linken tölthető le:

https://soundcloud.com/charisbibliaiskola/sets/hogyan-halljuk-meg-isten